Funktioner vs. Fordele – 3 trin til bedre tekster

Skal du sælge et produkt eller en ydelse, er det værste, du kan gøre at trætte læseren med kedelige tekster, der vælter rundt i tekniske facts og lange specifikationer. Du skal tværtimod gøre dine tekster interessante og spændende ved at fokusere på, hvad modtageren og læseren af teksten – f.eks. en potentiel kunde eller samarbejdspartner – får ud af netop dit produkt eller din ydelse.

Men hvordan gør man så dette på den bedste måde? Hvordan ved man, hvad ens produkt/ydelse kan, og hvad det kan gøre for målgruppen?

I dette blogindlæg får du helt styr på forskellen mellem funktioner og fordele, eller features og benefits, som de typisk kaldes på engelsk. Samtidig får du også 3 trin til en bedre skriveproces, så du kan sælge dine produkter eller ydelser bedst muligt, uden at læseren falder i søvn halvvejs gennem teksten.

 

Funktioner og fordele – hvad er forskellen?

Tekster kan være fulde af beskrivelser af funktioner, specifikationer og tekniske detaljer – alt sammen noget, der kan trætte eller forvirre kunder og gøre din chance for et salg mindre.

Tværtimod skal du fokusere mere på produktet eller ydelsens fordele og kundens udbytte – det er langt nemmere at forholde sig til, gør teksterne mere interessante og læsevenlige, og giver samtidig en mere sælgende tekst, der nemmere kan overbevise kunden om, at han eller hun ikke kan leve uden dit produkt eller din ydelse.

 

 

Funktioner og egenskaber

 

Funktioner eller egenskaber er en beskrivelse af produktets/ydelsens karakteristika. Her kan du med fordel spørge dig selv: ”Hvordan ser produktet ud?” eller ”Hvad består ydelsen af?”.

Her er tre eksempler til at illustrere funktioner eller egenskaber.

> Dansk kundesupport 24/7: Dansktalende kundesupport døgnet rundt.

> Automatiserede e-mails: E-mails lavet på forhånd, der f.eks. udsendes på bestemte tidspunkter eller ved bestemte brugerhandlinger.

> Søgeoptimerede tekster: Online tekster, der indeholder specifikt udvalgte ord som er relateret til indholdet i teksterne, f.eks. omhandlende en virksomheds produkt eller ydelse.

 

Fordele og udbytte

 

Fordele eller udbytte forklarer, hvad en potentiel kunde får ud af disse funktioner og egenskaber. Du skal med andre ord sætte dig selv i kundens situation og stille dig selv spørgsmålet: ”Hvad får jeg ud af denne funktion/egenskab?”. Fordele der ofte er værd at fremhæve er blandt andet, at man kan:

> Spare penge eller reducere omkostninger
> Skabe større omsætning eller profit
> Få mere tid (f.eks. til vigtigere opgaver)
> Blive mere effektiv eller gør opgaver nemmere
> Skabe større synlighed (f.eks. for en virksomhed)
> Få flere kunder eller generere mere salg

 

Med udgangspunkt i eksemplerne fra forrige afsnit vil deres fordele og udbytte være således:

> Dansk kundesupport 24/7: Kundesupport, som du kan komme i kontakt med døgnet rundt, præcis når du har brug for hjælp. Supporten taler desuden dansk, hvilket minimerer risikoen for misforståelser og fejlfortolkninger af de informationer, du får.

> Automatiserede e-mails: Slip for at bruge tid og kræfter på at sende e-mails manuelt, hver gang en kunde køber et produkt hos dig, eller du får en ny abonnent på dit nyhedsbrev. Med e-mailautomatisering laver du dine e-mails på forhånd, som efterfølgende sendes ud på bestemte tidspunkter, eller når modtageren har foretaget en bestemt handling, som du har defineret på forhånd.

> Søgeoptimerede tekster: Optimer dine tekster, så de i højere grad matcher din målgruppes valg af ord i søgninger i f.eks. Google. Det øger chancen for, at din virksomhed dukker op i søgeresultaterne, når kunder foretager søgninger, der relaterer sig til din virksomheds produkter eller ydelser.

 

Nu har du forhåbentlig en bedre idé om, hvordan funktioner og fordele hænger sammen, men alligevel adskiller sig. Uanset hvad dine tekster handler om, så er det altid vigtigt at sætte sig i målgruppens sted og tænke over, hvilket udbytte de får af en bestemt funktion eller egenskab, og hvordan deres liv bliver nemmere, mere komfortabelt, mere effektivt osv.

 

Brug både funktioner og fordele – evt. et problem

Når du skriver tekster, hvor formålet er at sælge et produkt eller en ydelse, kan du uden problemer bruge både funktioner og fordele i din tekst. Det skaber både en naturlig overgang og et behageligt flow i teksten.

Har du begrænset plads at skrive på, kan du med fordel fokusere på fordelene og undlade produktet eller ydelsens funktioner og egenskaber – en velskrevet tekst, der fokuserer på fordele og udbytte, kan nemt skabe interesse for at læse mere om de bagvedliggende funktioner og egenskaber.

Her er to eksempler, med og uden pladsbegrænsning, der gør brug af henholdsvis funktioner + fordele og kun fordele:

> Søgeoptimerede tekster gør din virksomhed mere synlig for potentielle kunder og øger din chance for at blive fundet i f.eks. Google – så er du ét skridt tættere på at sælge mere.

> Søgeoptimerede tekster er tekster, f.eks. til hjemmesider, der består af nøje udvalgte ord som relaterer sig til indholdet i tekster, f.eks. om din virksomheds produkter eller ydelser. Med søgeoptimerede tekster bliver du mere synlig for potentielle kunder, da dine tekster er specifikt tilpasset til de søgeord, som dine potentielle kunder søger efter i f.eks. Google., og som er relevante i forhold til de produkter eller ydelser, din virksomhed sælger.

 

Du kan med fordel også opstille et problem i dine tekster, da det kan fremhæve fordelene endnu mere. Se f.eks. dette eksempel:

> Føler du, at din virksomhed ikke er synlig på internettet? Får du næsten ingen kunder til din webbutik? Så har du brug for søgeoptimerede tekster. Denne type tekster inkluderer specifikt udvalgte ord, der er populære hos de potentielle kunder og relevante for din virksomheds produkter eller ydelser. Brugen af søgeoptimerede tekster er altså med til at gøre din virksomhed mere synlig online for potentielle kunder, hvilket øger din chance for at sælge mere.

 

Opstil et problem i dine tekster, da det kan fremhæve fordelene endnu mere.

 

3 trin til bedre salgstekster

For at gøre hele arbejdet nemmere med at finde frem til de vigtigste funktioner og fordele får du her 3 trin, der vil gøre hele processen nemmere og mere overskuelig:

 

Trin 1: Identificer de vigtigste funktioner/egenskaber

Du har forhåbentlig allerede en god idé om, hvem din målgruppe er – det er nemlig essentielt at vide, hvem du skal forsøge at nå med dit budskab, og hvordan du gør det.

Din målgruppe har bestemte behov og udfordringer, som dine produkter eller ydelser kan hjælpe med at dække eller løse. Derfor skal du både tage udgangspunkt i de ting, der er vigtige for målgruppen, og de funktioner og egenskaber som produktet/ydelsen har, der kan løse disse udfordringer og dække deres behov.

Skriv så mange funktioner og egenskaber ned som muligt og vælg 3-4 ting, som du mener, din målgruppe synes er vigtigst for dem.

 

En god tjekliste giver dig bedre overblik

 

Trin 2: Hvad gør disse funktioner/egenskaber for målgruppen?

Herefter beskriver og uddyber du, hvad hver enkelt funktion/egenskab gør for målgruppen. Med denne beskrivelse får du en bedre idé om, hvilke fordele produktet/ydelsen giver, og hvilket udbytte målgruppen får.

Det er vigtigt at huske på, at man sagtens kan have flere målgrupper, og derfor kan det også være forskellige fordele, der skal fremhæves, alt efter hvilke kunder man retter sit budskab imod, og hvilke behov der skal dækkes.

 

Trin 3: Forbind fordelene til målgruppens ønsker og behov

I det sidste trin knytter du de forskellige funktioner og egenskabers fordele og udbytte sammen med din målgruppes ønsker og behov. Her skal du gøre det klart for målgruppen, hvordan dit produkt eller din ydelse kan gøre deres liv nemmere eller løse deres udfordringer.

Med disse tre trin får du et bedre overblik over, hvad dine produkter eller ydelser består af, og hvilke fordele de giver målgruppen. I sidste ende gør det dine budskaber skarpere og dine tekster bedre, da du nemmere kan forbinde fordelene til målgruppens behov.

 

Gør det klart for målgruppen, hvordan dit produkt eller din ydelse kan gøre deres liv nemmere eller løse deres udfordringer.

 

Konklusion

Der findes ikke kun én løsning til at skrive skarpe tekster, der både medtænker funktioner og fordele og dermed sælger eller markedsfører et produkt eller en ydelse bedst muligt. Der er nemlig forskel på brancher, produkter og ydelser, hvor målgruppen befinder sig i beslutningsprocessen, om kunden er en virksomhed eller en person osv.

Uanset hvad så er det generelt set en rigtig god idé at fokusere mere på fordele og udbytte, da målgruppen får forklaret, hvorfor netop én virksomheds løsning er bedre end konkurrenternes – det kan også være med til at give en potentiel kunde endnu flere grunde til at vælge et bestemt produkt eller en bestemt ydelse frem for andre alternativer.

Tænk over de tre trin undervejs i skriveprocessen – identificering af funktioner/egenskaber, uddybning af fordele/udbytte for kunden og forbindelsen mellem fordelene og kundens ønsker/behov – og så er du godt på vej til at skrive bedre tekster, der er mere målrettede og interessante for dine potentielle kunder.